To ciasto robię w 30 minut! Napoleonka bez pieczenia smakuje lepiej niż z cukierni i znika nim się obejrzysz

Dodano:
Napoleonka bez pieczenia Źródło: Shutterstock / Tetiana Chernykova
Dziś polecam deser idealny. Napoleonka bez pieczenia nie wymaga dużo pracy, żeby cieszyć się jej obłędnym smakiem. Cała moja rodzina kocha połączenie chrupiących ciastek z aksamitnym kremem.

Pomysł na to genialne ciasto zaczerpnąłem z sieci. Napoleonka bez pieczenia to szybka wersja klasycznego ciasta, w której zamiast pieczonych blatów z ciasta francuskiego używam gotowych ciastek francuskich. Całość przekładam aksamitnym kremem budyniowym i obsypuję chrupiącymi okruszkami. To idealny deser dla osób, które chcą cieszyć się smakiem Napoleonki bez skomplikowanego pieczenia.

Jak zrobić ciasto napoleonka bez pieczenia?

Napoleonkę przygotowuję, układając warstwy gotowych ciastek francuskich (mogą być w kształcie paluszków, precli czy kwadratów) na przemian z kremem budyniowym. Na koniec ciasto smaruję kremem i obsypuję okruszkami. Porada: okruszki ciastek możesz zastąpić uprażonymi płatkami migdałowymi – będzie jeszcze smaczniej. Wykonanie napoleonki bez pieczenia blatów zajmuje tylko 30 minut. Później pozostaje tylko uzbroić się w cierpliwość, ponieważ deser wymaga schłodzenia. W tym czasie ciastka miękną, tworząc spójną, kremową strukturę. W efekcie powstaje deser, który smakuje jak tradycyjna Napoleonka, a wymaga dużo mniej pracy.

Do przygotowania napoleonki bez pieczenia wykorzystuję formę kwadratową 20 x 20 cm lub tortownicę o średnicy 23 cm, jeśli chcę, by deser kształtem przypominał tort.

Przepis: Napoleonka bez pieczenia

Domowe ciasto napoleonka smakuje obłędnie, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
4 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
335 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g ciastek z ciasta francuskiego

Na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 150 g masła

Dodatkowo:

  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Ugotowanie masy budyniowejW misce dokładnie wymieszaj żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy (opcjonalnie cukier z wanilią), skrobię ziemniaczaną i 100 ml zimnego mleka. W rondelku podgrzej 400 ml mleka, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij z palnika i stopniowo, cienkim strumieniem wlewaj masę jajeczną, cały czas mieszając trzepaczką. Po wlaniu całości, podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zdejmij z palnika. Masę budyniową przykryj folią spożywczą, tak żeby dotykała jej powierzchni budyniu (nie powstanie wtedy tzw. kożuch) i odstaw do ostygnięcia.
  2. Ucieranie kremuMiękkie masło utrzyj na puszystą masę, a następnie stopniowo dodawaj zimny budyń, miksując na gładki krem.
  3. WykonanieZ kremu odejmij 3 łyżki, które przydadzą się do posmarowania boków ciasta, a resztę podziel na trzy części. Na spodzie formy ułóż warstwę ciasteczek francuskich. Aby wypełnić puste przestrzenie między nimi, pokrusz część z nich. Na tak przygotowany spód nałóż 1/3 kremu i równomiernie go rozprowadź. Ułóż kolejną warstwę ciastek i delikatnie dociśnij. Nałóż 1/3 kremu, rozprowadź i pokryj ostatnią warstwą ciastek. Wierzch przykryj ostatnią warstwą kremu. Boki ciasta posmaruj kremem. Kilka ciastek pokrusz w woreczku strunowym (np. wałkiem) i obsyp nimi górę oraz boki ciasta.
  4. ChłodzenieCiasto szczelnie przykryj i wstaw do lodówki na minimum 3–4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i pokrój na kawałki.

Cenne wskazówki do przepis na szybką napoleonkę bez pieczenia

Jeśli lubisz lżejsze i bardziej puszyste kremy, możesz dodać to to z mojego przepisu ubitą śmietankę. W tym celu 100 mililitrów śmietanki 36% ubij na sztywno mikserem. Pod koniec ubijania możesz dodać płaską łyżeczkę cukru pudru. Tak przygotowaną śmietanę wmieszaj łyżką w krem budyniowy z przepisu.

Chcąc przyspieszyć studzenie budyniu, możesz przelać go po ugotowaniu do płaskiego, szerokiego naczynia. Większa powierzchnia parowania sprawi, że szybciej się wychłodzi. Inną opcją jest lodowa kąpiel lodowa. Aby ją zrobić, musisz wstawić miskę z budyniem do większego naczynia z zimną wodą i lodem. Mieszaj co 2 minuty, a budyń ostygnie po kwadransie.

Skąd pochodzi deser Napoleonka?

Choć napoleonka to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce, to w rzeczywistości deser ten wywodzi się z Francji. Jego francuski odpowiednik to ciasto Mille-feuille, które oznacza „tysiąc listków”. Nazwa ta odnosi się do warstwowej struktury ciasta francuskiego, które przekładane jest kremem. Pierwsza wzmianka o przepisie na deser Mille-feuille, składający się z warstw kruchego ciasta francuskiego i kremu (najczęściej waniliowego lub budyniowego), pochodzi z książki kucharskiej z 1651 roku.

W polskiej wersji napoleonka różni się od Mille-feuille. Najczęściej składa się z dwóch warstw ciasta francuskiego i budyniowego lub śmietanowego kremu. W niektórych regionach bywa nazywana „kremówką”. Co do nazwy napoleonka, to prawdopodobnie pochodzi ona od francuskiego słowa „napolitain”, czyli „neapolitański”. I choć wiele osób uważa, że nazwa tego ciasta ma związek z Napoleonem Bonaparte, to w rzeczywistości nie ma historycznych dowodów na tę teorię.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...